Telescopul spațial Hubble a surprins imagini uluitoare cu o galaxie din Constelația “Cuptorul”


NASA a publicat recent o imagine uluitoare surprinsă de Telescopul Spațial Hubble, reprezentând o galaxie-spirală aflată la o distanță de 68 de milioane de ani-lumină de Pământ.

Galaxia spiralată este cunoscută sub denumirea de NGC 1385 și este situată în constelația Cuptorul (Fornax), potrivit cercetătorilor NASA. Descrisă de agenția spațială americană ca fiind o „bijuterie strălucitoare”, imaginea a fost surprinsă cu Wide Field Camera 3 a lui Hubble, considerată a fi cea mai profesionistă dintre camerele telescopului spațial.

Constelația Cuptorul a fost denumită astfel de către Nicolas-Louis de Lecaille, un astronom francez din secolul XVIII. Totuși, constelația nu a fost numită așa datorită căldurii sale, cum s-ar putea crede.

Însă lui Lacaille îi plăcea pur și simplu să-și denumească descoperirile, respectiv constelațiile, după instrumente științifice.

Anunt

Astfel că alte descoperiri ale astronomului francez au primit numele de Atlia (Pompa de aer), Telescopium (Telescopul) sau Norma (Conducătorul).

La începutul verii acestui an, din cauza unor probleme întâmpinate de sistemul său de control, Telescopul Spațial Hubble a intrat în modul offline timp de o întreagă lună. O perioadă s-a speculat faptul că Hubble nu va mai putea fi salvat.

Din fericire însă, inginerii NASA au reușit să repornească telescopul spațial, cu ajutorul unui computer de rezervă.

Totuși, având în vedere faptul că agenția americană nu deține o navă spațială pentru a trimite astronauți la Hubble, situația rămâne una instabilă, astfel că următoarea problemă de tip hardware ar putea fi și ultima pentru telescop.

Până atunci, însă, ne putem bucura de cea mai nouă fotografie surprinsă de Hubble. Și putem spera ca acesta să mai facă și alte câteva descoperiri uimitoare înainte ca misiunea sa să ajungă la final.

 

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!