Enigma liniilor Nazca: teorii ciudate și întrebări fără răspuns

Liniile Nazca din Peru rămân unul dintre cele mai fascinante mistere ale istoriei. Care pare că se adâncește tot mai tare, în ciuda numeroaselor încercări de a se dezvălui secretele.

Cine a proiectat Liniile Nazca și de ce? Cum a fost posibil să se realizeze desene atât de precise, la scară largă, la sol, fără a se folosi un avion pentru a verifica de la înălțime?

Anunt

Aceste întrebări-cheie rămân încă nerezolvate.

Peste 13.000 de linii formează 800 de figuri, multe dintre ele în formă de animale, dar cea mai misterioasă caracteristică a Linilor Nazca este aceea că imaginile pe care le formează sunt vizibile doar de sus, din aer. Cifrele, de fapt, au fost descoperite abia în 1927, atunci când Toribio Mejia Xespe, pilot, a survolat zona și a observat diferitele forme uriașe.

O colecție de geoglife Nazca, inclusiv o pasăre colibri (stânga sus) și maimuță (stânga jos).

În anii următori au existat multe ipoteze în încercarea de a dezvălui mesajul: cum ar fi cea a lui Erich Von Däniken, care credea că Liniile Nazca erau menite să fie un fel de “lumină de aterizare”, vizibilă doar pentru zeii care locuiesc în cer, călăuzindu-i şi aşteptându-le întoarcerea pe Pământ. O teorie similar este aceea că liniile au fost create ca piste de aterizare pentru aeronavele extraterestre.

Diverse teorii: zei, extratereștri, markeri astrologici

Anunt

Teoria Mariei Reiche – arheolog, matematician și traducător tehnic german, este aceea că liniile au o semnificație astrologică. Unele dintre figuri par să corespundă direct constelațiilor vizibile în anumite anotimpuri de-a lungul anului. De exemplu, figura Maimuței este corelată direct cu constelația Ursa Major, iar Delfinul și Păianjenul cu constelația Orion.

Cercetătorul american independent, David Johnson, care a lucrat în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts, propune ipoteza arheologilor Markus Reindel (Institutul German de Arheologie „Comisia pentru culturi non-europene”) și Johnny Isla (Institutul Andin de Cercetări Arheologice): aceea că există o relație directă între geoglifele din Nazca și apa din zonă, care ar putea ajuta la rezolvarea misterului deșertului peruan. El crede că figurile Nazca sunt markeri pentru un flux de apă subterană – geoglifele peruane formând o hartă imensă a resurselor de apă subterane, indicând locațiile fântânilor și apeductelor.

De exemplu, un simbol al unui trapez ar trebui să indice că există o fântână sub pământ. Cercuri erau desenate lângă fântâni sau izvoare. Pasărea colibri (deseori reprezentată în linii, cu ciocul său ascuțit) ar indica o fântână mare. Teoria lui David Johnson este, cu siguranță, una interesantă, dar nu este capabilă să rezolve întregul mister și nu este aplicabilă tuturor desenelor.

Institutul de Arheologie German și Institutul de Cercetări Arheologice Andine împărtășesc o altă teorie. S-au descoperit ofrande religioase, în mici cavități din apropierea geoglifelor, care păreau a fi închinate zeilor, poate pentru a asigura fertilitatea, recoltele sănătoase și o bună aprovizionare cu apă.

Cea mai provocatoare și mai misterioasă dintre figurile animale este păianjenul. Entomologii au descoperit că designul reprezintă specia Ricinulei, unul dintre cei mai rari păianjeni din lume.

Păianjenul Nazca

Această specie nu este indigenă din Peru, ci trăiește doar în locurile cele mai inaccesibile din pădurea Amazonului, care se află la incredibila distanță de 1.500 de kilometric. Nu există nicio îndoială cu privire la specia de păianjen, dar acuratețea geoglifei este remarcabilă. Acest păianjen are organele reproducătoare la capătul unuia dintre picioare, dar care este vizibil doar la microscop, astfel că modul în care acest desen a fost proiectat – cu cele mai fine detalii – rămâne încă nedeslușit.

În plus, metoda de realizare rămâne tot nerezolvată: liniile se întind pe kilometri, (unele depășesc 8 kilometri, altele 65 de kilometri și sunt recunoscute ca imagine de ansamblu doar de la o altitudine mare.

Așadar, Nazca a cartografiat liniile din aer pentru a descoperi apă? Și de ce ar fi, oricum, poziția astronomică a fântânilor atât de importantă? Au fost folosite drept căi pentru zei? Sau repere astronomice?

Anunt

Mai avem de așteptat până vom descoperi adevărul.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!