Cea mai puternică erupție subacvatică înregistrată vreodată a dat naștere unui nou vulcan masiv

Un eveniment seismic din luna mai 2018 a fost resimțit pe tot globul și a dat naștere unui nou vulcan subacvatic.

Astfel, în largul coastei de est a insulei Mayotte, a luat naștere în adâncul mării o nouă formațiune gigantică de aproximativ 820 m.

Anunt

“Este cea mai mare erupție subacvatică activă înregistrată vreodată”, au afirmat cercetătorii.

Studiul noii formațiuni, care face parte dintr-o structură tectonică între rifturile dintre Africa de Est și Madagascar, va oferi oamenilor de știință informațiile necesare pentru înțelegerea fenomenelor care au loc în adâncul pamântului.

Zgomotul seismic a început pe 10 mai 2018. La doar câteva zile, pe 15 mai, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade, care a zguduit insula din apropiere. Oamenii de știință au realizat că a avut loc o erupție vulcanică cum nu mai fusese văzută vreodată.

Semnalele indicau o locație la aproximativ 50 de kilometri de coasta de est a insulei Mayotte, o zonă franceză și o parte a arhipelagului vulcanic Comore, aflat între coasta de est a Africii și vârful de nord al Madagascarului.

A fost trimisă acolo o echipă de cercetători, condusă de Nathalie Feuillet, geofozocian la Universitatea din Paris.

Anunt

Cea mai puternică erupție subacvatică înregistrată vreodată

Monitorizarea regiunii a început în februarie 2019. Cercetătorii au folosit un sonar pentru cartografierea unei suprafețe de 8.600 km pătrați. Totodată, au plasat o rețea de seismometre pe fundul mării, undeva până la 3,5 kilometri adâncime, combinând informațiile astfel obținute cu datele seismice de la Mayotte.

Între 25 februarie și 6 mai 2019, această rețea complexă a detectat 17.000 de evenimente seismice care au avut loc la o adâncime de aproximativ 20 până la 50 km, în condițiile în care majoritatea cutremurelor au loc la adâncimi mai mici. Alte 84 de evenimente au fost, de asemenea, extrem de neobișnuite, detectate la frecvențe foarte joase.

Cu ajutorul acestor informații, cercetătorii au reușit să reconstituie modul în care s-a format noul vulcan. Se pare că întregul proces a început cu un rezervor de magmă situat adânc în astenosferă și un strat de manta topit, aflat sub litosfera Pamântului.

 

Sub noul vulcan, procesele tectonice au provocat daune litosferei, rezultând diguri care au drenat magma prin crustă, declanșând astfel o serie de cutremure. În cele din urmă, acest material și-a făcut drum spre fundul mării, unde a erupt, producând 5 km cubi de lavă și formând noul vulcan.

Începând cu luna mai 2019, volumul noului edificiu vulcanic este de 30 până la 1.000 de ori mai mare decât cel estimat pentru alte erupții de adâncime, devenind astfel cea mai puternică erupție vulcanică submarină înregistrată vreodată.

„Volumele și fluxul de lavă emieă în timpul evenimentului magmatic din Mayotte se pot compara cu cele din timpul erupțiilor din cele mai mari puncte fierbinți ale Pământului”, au precizat oamenii de știință.

Anunt

Cercetarea a fost publicată în Nature Geoscience.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!