Arheologii dezvăluie structuri necunoscute în Machu Picchu

O echipă de arheologi din cadrul Universității din Varșovia a identificat o serie de structuri necunoscute anterior în Parcul Național Machu Picchu.

Anunt

[Situl incaș din Chachabamba]

 

Într-un nou studiu publicat în Journal of Archaeological Science, echipa a aplicat tehnologia Light Detection and Ranging (LiDAR), folosind drone deasupra pădurii.

LiDAR creează o reprezentare digitală 3-D datorită diferențelor în timpii de întoarcere a laserului și prin variația lungimilor de undă ale laserului. Folosind software-ul de calculator, straturi obstructive – precum pădurile și culturile agricole – pot fi îndepărtate, pentru a dezvălui contururile ascunse ale peisajului aflat dedesubt.

Anunt

Studiul s-a concentrat pe complexul incaș din Chachabamba, un centru ceremonial asociat cu apa, care include mai multe altare și băi închinate acestui element al vieții.

Prin analiza datelor LiDAR, la marginea complexului au fost scoase la iveală 12 structuri mici ridicate pe plan circular și dreptunghiular. Cercetătorii sugerează că acestea erau locuințele indivizilor care operau Chachabamba, deși structurile sunt mai puțin ornamentate în construcție.

[Una dintre structurile detectate de LiDar]

 

Potrivit Dominikăi Sieczkowska de la Centrul de Cercetare Andină al Universității din Varșovia:

“Există indicii ale faptului că, în principal, femeile au fost cele care au avut grijă de complex, așa cum sugerează și obiectele descoperite în timpul săpăturilor anterioare de către o echipă polono-peruană.”

Rezultatele LiDar au dezvăluit, de asemenea, canale neidentificate anterior, care au furnizat în Chachabamba apă din râul Urubamba (aflat în apropiere), printr-un sistem de blocuri de piatră parțial subterane.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!