Astronomii au descoperit, în sfârșit, ce forță a modelat văile antice de pe suprafața planetei Marte


 

Deși se aseamănă cu un imens deșert, Marte avea cândva un nivel al umidității atât de ridicat încât peisaje întregi au fost conturate de apa curgătoare.

Inundațiile au acoperit suprafața Planetei Roșii, creând prăpăstii și acumulând cantități vaste de sedimente care au schimbat complet peisajele. Totodată, spre deosebire de procesul conturării peisajelor pe planeta noastră, pe Marte acest proces s-a petrecut rapid, în interval de doar câteva săptămâni.

Potrivit unui nou studiu, aceste inundații au provenit din lacuri ale craterelor marțiene care s-au revărsat, iar aceste fenomene au fost mult mai frecvente decât s-a crezut până acum.

„Dacă analizăm cât de multe sedimente au fost transportate pe suprafața planetei Marte, inundațiile au reprezentat un proces cu adevărat important la nivel global. Iar acesta este un rezultat destul de surprinzător, având în vedere faptul că aceste inundații au fost considerate foarte multă vreme ca fiind anomalii”, a explicat Tim Goudge, geolog în cadrul Universității din Texas, Austin.

Spre deosebire de Terra, Planeta Roșie este plină de cratere. Asta pentru că fenomene precum eroziunea și activitatea tectonică au șters o mare parte din craterele de impact de pe suprafața Pământului. Drept urmare, cele două planete au suprafețe foarte diferite. Pe Marte, abundența craterelor antice este o dovadă a faptului că, în urmă cu miliarde de ani, atunci când planeta era încă umedă, formarea lacurilor în cratere era foarte frecventă.

Anunt

Iar atunci când aceste lacuri deveneau prea pline, excesul de apă spărgea zidurile craterelor și provoca inundații devastatoare. Cercetări anterioare au dezvăluit unele dintre aceste cratere sparte, precum și văile adânci pe care inundațiile le-au “sculptat” în peisajul din apropiere.

Goudge și echipa sa au adoptat o abordare diferită. Nu au analizat craterele în mod individual, ci au studiat un grup de 262 de lacuri care și-au spulberat craterele, precum și modul în care acestea au conturat suprafața lui Marte la nivel global.

Grație sateliților care orbitează planeta, dispunem deja de numeroase imagini detaliate cu suprafața acesteia, precum și hărți cu văile râurilor, pe care oamenii de știință le-au clasificat în două categorii: cele conectate fizic la un crater și cele care s-au format departe de cratere, sugerând deci un proces de formare gradual.

Mai mult, cercetătorii au calculat volumul văilor erodate, în funcție de adâncime și lățime, măsurători obținute de sateliți, și au făcut astfel o descoperire surprinzătoare. Sistemele de vale create de inundații au reprezentat doar 3% din lungimea văilor erodate de apă pe suprafața marțiană. Iar acestea erau mult mai adânci decât celelalte văi ale râurilor – aproximativ 170,5 m, comparativ cu adâncimea medie de 77,5 m. Așadar, văile cauzate de inundațiile craterelor au reprezentat cel puțin 24% din volumul văilor de pe Marte. Având în vedere faptul că acest efect a fost atât de puternic, echipa a descoperit că ar fi putut avea un impact de durată asupra peisajului înconjurător și a sistemelor fluviale, în ciuda perioadei scurte a inundațiilor. Văile adânci sculptate de inundații ar fi scăzut nivelul de bază local, stabilind noi minime pentru debitele de apă. Acest lucru ar fi avut un efect semnificativ asupra sistemelor fluviale preexistente.

Toate aceste cercetări explică unele dintre trăsăturile de topografie ale planetei Marte, care erau de obicei atribuite climei. Această topografie ar putea fi, de fapt, un răspuns la perturbările cauzate de inundațiile provocate de spargerea craterelor.

De asemenea, studiul arată cât de important este să nu presupunem că procesele de pe Pământ se petrec în mod similar și pe alte planete. Deși lumile stâncoase ale sistemului solar au multe aspecte în comun, diferențele pot fi imense.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!