Ce s-a întâmplat cu unicornii siberieni care au trăit cândva pe Pământ?


Există puține creaturi înconjurate de atât de mult mister, uimire și fascinație precum unicornii. Unii spun că au existat cândva și apoi au dispărut. Alții susțin că unicornii nu sunt altceva decât un mit, o creație a imaginației umane.

Așadar, care este adevărul? Unicornii au trăit cândva pe planeta noastră? Cel mai probabil că da.

În anul 2016, lumea științifică a fost extrem de bulversată de un rest fosilizat descoperit în Siberia. După cum a raportat Washington Post la acea vreme:

„Conform unui studiu publicat în American Journal of Applied Science, o specie numită Elasmotherium Sibiricum – unicornul siberian – a dispărut mult mai târziu decât se credea anterior. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Tomsk cred că au găsit dovezi fosile ale unui unicorn siberian care s-a stins în urmă cu doar 29.000 de ani – adică la mai bine de 300.000 de ani de la data la care se credea initial că au dispărut.”

Desigur, ceea ce puteți vedea în imaginea de mai sus seamănă mai mult cu un rinocer decât cu un inorog, însă are un misterios corn crescut în cap, ceea ce îl aseamănă cu un unicorn. După cum notează Ancient Origins, unicornul siberian era un animal masiv:

„Elasmotherium Sibiricum avea dimensiunea unui mamut, era acoperit de păr și se consideră că avea un corn mare ieșit din frunte, de unde și denumirea de unicorn siberian. Conform descrierilor timpurii estimate, fiara avea în jur de 2 metri înălțime, 4,5 metri lungime și o greutate impresionantă de aproximativ 4 tone.”

În căutarea dovezilor

Timp de sute de ani, singura dovadă care certifică faptul că o astfel de creatură a existat cândva a fost un os al maxilarului, descoperit în anul 1808 de către Johan Fischer von Waldheim, directorul Muzeului de Istorie Naturală de la Universitatea din Moscova. Acest element este și cel care a permis denumirea speciei.

Căutarea mai multor dovezi a avut loc în zadar, asta până în martie 2016, când a fost găsit un întreg craniu fosilizat:

„În martie 2016, un craniu perfect conservat a fost descoperit în regiunea Pavlodar din Kazahstan, dovedind astfel că animalul a trăit până în epoca Pleistocenului, cu aproximativ 29.000 de ani în urmă – contrazicând teoria susținută anterior conform căreia ar fi dispărut cu 350.000 de ani în urmă. Pe baza mărimii și a stării craniului, s-a stabilit faptul că acesta aparținea unui mascul foarte bătrân, însă nu a putut fi stabilită cu exactitate cauza morții misteriosului animal.”


[Capul de fosilă al Elasmotherium Sibiricum, expus la Muzeul de Istorie Naturală din Londra]

 

Legendele Unicornului

De-a lungul istoriei, în aproape fiecare cultură a existat ideea de unicorn:

Anunt

„Legendele unicornului sau ale unei fiare cu un singur corn, există de milenii în China și în Europa de Est. K’i-lin-ul chinezesc, referindu-se la o astfel de fiară, a fost tradus în diferite limbi. În timp ce numeroși scriitori nu știau cum să descrie clar această fiară, elementele comune au fost întotdeauna cornul unic și statura impresionantă.”

Astfel, unicornul siberian ar fi putut fi chiar misterioasa creatură care a stârnit interesul omenirii de-a lungul secolelor.

În anul 1866, lui Vasily Radlov i s-a relatat despre o legendă a poporului iakut din Siberia, a unui așa-zis „taur negru uriaș” care fusese doborât de o singură suliță. Se spunea că această creatură este atât de masivă, încât corpul ei a trebuit să fie transportat pe o sanie. Și există legende similare în zonă care amintesc despre „un taur lânos alb” sau “un taur albastru mare”, cu un corn ieșit din frunte.


[Multe culturi au avut o legendă a unicornului care se potrivea perfect descrierii creaturii siberiene]

 

În Rusia, s-au scris balade despre unicornul siberian:

„Din Rusia de Nord medievală vine o colecție de balade, numită Golubinaia Kniga sau Cartea Porumbelului, provenind din zoroastrism, dar cu tentă creștină. Unicornul din aceste povești trăia într-un munte sfânt și se credea că este părintele tuturor animalelor. Această creatură a salvat lumea de la secetă, săpând cu cornul său izvoare de apă curată. Noaptea, rătăcea pe câmpii și făcea poteci, tot cu ajutorul cornului său.”

Aceeași creatură își face apariția și în alte texte religioase, dar, de regulă, într-o manieră simbolică și nu reprezentând o entitate reală:

„Cuvântul arabo-persan pentru unicorn confundă de fapt unicornul cu rinocerul, considerându-l ca fiind un aducător de adevăr și de bine în lume. În creștinism, cornul unic este văzut ca un simbol al monoteismului.”


[Fecioara cu Unicorn, tapiserie din secolul XV]

 

Ce s-a întâmplat cu unicornul siberian?

Deoarece avem dovezi fosile care demonstrează că o astfel de fiară masivă cu un singur corn a fost într-adevăr reală, acest lucru ridică întrebarea: Ce s-a întâmplat cu aceste creaturi? Din păcate însă, răspunsul este la fel de învăluit în mister ca și unicornii înșiși:

„Descoperirile de reziduuri demonstrează o locuire îndelungată a acestor rinoceri antici în sud-estul Câmpiei Siberiei de Vest. Cu toate acestea, nu există un motiv clar pentru care ultimii unicorni siberieni au dispărut. Cercetătorii au analizat factorii de mediu specifici care ar fi putut cauza dispariția acestei specii, deoarece asta ar putea aduce răspunsuri cu privire la fenomenul dispariției cu care se confruntă diverse specii și astăzi.”

Sunt necesare însă mai multe cercetări și mai multe descoperiri pentru a putea înțelege și aprecia pe deplin probabil singurul unicorn care și-a făcut apariția pe Pământ.

 

Descoperă aici mai multe detalii interesante despre unicornul siberian:

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!