Cercetătorii dezvăluie misterul mormântului grecesc antic al Cupei lui Nestor

Un nou studiu relevă faptul că mormântul vechi de 2.800 de ani a păstrat rămășițele a cel puțin trei adulți, nu a unui copil, așa cum se credea anterior.

Anunt

Cupa lui Nestor, denumită astfel după regele legendar la care se face referire în Iliada și Odiseea lui  Homer, poartă una dintre cele mai vechi inscripții grecești cunoscute.

O nouă analiză a rămășițelor umane îngropate în Pithekoussai, o veche colonie greacă de pe insula Ischia din Italia actuală, în timpul secolului al VIII-lea î.Hr., pune în lumină istoria Cupei lui Nestor, un artefact enigmatic.

Arheologii au crezut inițial că mormântul, care păstra o gamă bogată de bunuri funerare, inclusiv Cupa lui Nestor, conținea rămășițele incinerate ale unui copil. Însă noul studiu indică faptul că fragmentele osoase arse provin, de fapt, de la cel puțin trei adulți.

Anunt

După cum relatează Ariel David de la Haaretz, Cupa lui Nestor – decorată cu modele geometrice negre – a fost importată din insula grecească Rhodos. O scurtă inscripție a fost adăugată realizarea vasului de lut vechi de 2.800 de ani.

Inscripția cupei este semnificativă și este considerate ca fiind unul dintre cele mai vechi exemple cunoscute de scriere în alfabetul grecesc. Împreună cu inscripția Dipylon, găsită pe o ulcior antic de vin atenian din aceeași perioadă, vasul este legat de o variantă a sistemului de scriere grecească cunoscut sub numele de alfabet eubeean.

Arheologii au excavat aproximativ 1.300 de morminte la Pithekoussai între anii 1952 și 1982. Mormântul în care a fost găsită Cupa lui Nestor conținea și o broșă de argint și alte fragmente de ceramică, ceea ce sugerează că oricine a fost îngropat acolo avea un statut înalt.

Cercetătorii au descoperit fragmente de oase umane, precum și rămășițe de animale, respectiv oi, tauri, porci, câini și păsări – cel mai probabil îngropate drept însoțitori sau hrană pentru oamenii decedați.

Examinând fragmentele osoase umane, cercetătorii au comparat densitatea formațiunilor, această analiză arătând faptul că oasele proveneau de la trei persoane diferite, toți adulți. Din păcate însă, având în vedere fragmentarea mare a probelor și daunele incendiului, echipa nu a putut stabili câți ani aveau decedații sau dacă acestea erau rude.

Totuși, susțin oamenii de știință, noile descoperiri ajută la dezlegarea marelui mister al mormântului Cupei lui Nestor.

„Cercetarea noastră rescrie istoria și interpretarea arheologică anterioară a mormântului, aruncând o lumină nouă asupra practicilor funerare, culturii și societății imigranților greci din Mediterana de Vest antică”, au declarat autorii studiului. Aceștia susțin faptul că mormântul este „considerat ca fiind una dintre cele mai importante descoperiri ale arheologiei mediteraneene preclasice”.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!