Descoperirea surprinzătoare a două galaxii antice dezvăluie viziunea noastră neclară asupra cosmosului

Peste 10 (până la 20%) dintre cele mai vechi galaxii sunt ascunse de pături groase de praf cosmic, sugerează o nouă cercetare.

Anunt

Prezența a două galaxii nedetectate anterior, aflate la aproximativ 29 de miliarde de ani-lumină distanță, sugerează faptul că nivelul înțelegerii noastre asupra universului timpuriu este surprinzător de deficitar.

Vă prezentăm REBELS-12-2 și REBELS-29-2 — două galaxii de existența cărora, până de curând, nici nu se știa.  A durat 13 miliarde de ani pentru ca lumina acestor galaxii să ajungă aici, deoarece aceste obiecte s-au format la scurt timp după Big Bang. Expansiunea continuă a universului plasează aceste galaxii antice la aproximativ 29 de miliarde de ani-lumină de Pământ.

O nouă cercetare publicată în revista Nature sugerează faptul că motivul pentru care REBELS-12-2 și REBELS-29-2 nu au fost detectate până în acest moment este reprezentat de punctul nostru de vedere asupra acestor galaxii – care este unul “întunecat” de straturi groase de praf cosmic.

Telescopul spațial Hubble, oricât de puternic este, nu a putut “pătrunde” prin ceața cerească. A fost nevoie de radiotelescopul ultrasensibil ALMA din Chile pentru a observa galaxiile, în ceea ce s-a dovedit a fi un accident fortuit.

Anunt

„Ne uitam la un eșantion de galaxii foarte îndepărtate, despre care știam deja că există, de la Telescopul Spațial Hubble. Și apoi am observat că două dintre ele aveau un <vecin> surpriză, la care nu ne așteptam deloc”, a declarat Pascal Oesch, astronom la Centrul Cosmic Dawn de la Institutul Niels Bohr din Copenhaga. „Deoarece ambele galaxii învecinate sunt înconjurate de praf, o parte din lumina lor este blocată, făcându-le invizibile pentru Hubble.”

Oesch este expert în găsirea unora dintre cele mai îndepărtate galaxii ale universului. În 2016, el și colegii săi au detectat galaxia GN-z11, veche de 13,4 miliarde de ani, stabilind un record de distanță cosmică. GN-z11 s-a format la doar 400 de milioane de ani după Big Bang.

[Radiotelescopul ALMA, cel care a făcut posibilă descoperirea]

 

Noua lucrare descrie modul în care ALMA și noua tehnică de observare dezvoltată de Oesch și colegii săi ar putea fi capabile să identifice galaxii antice ascunse în mod similar. Și se pare că mai sunt multe alte astfel de descoperiri care așteaptă. Astronomii au comparat cele două galaxii nou detectate cu surse galactice cunoscute anterior din universul timpuriu, ceea ce i-a făcut să bănuiască că „până la una din cinci dintre cele mai vechi galaxii ar fi putut lipsi de pe harta cerurilor”, a spus Oesch.

„Înainte de a începe să înțelegem când și cum s-au format galaxiile în Univers, avem nevoie mai întâi de o contabilitate adecvată.” Într-adevăr, noua lucrare afirmă că în universul timpuriu au existat mai multe galaxii antice decât se credea anterior. Acest lucru este semnificativ, deoarece cele mai vechi galaxii au format blocurile de construcție ale galaxiilor ulterioare. Deci, până când vom avea o „contabilizare adecvată”, așa cum a spus Oesch, astronomii ar putea lucra cu un model deficitar sau inexact al universului timpuriu.

Obiectivul va fi, de acum, descoperirea acestor galaxii dispărute și, din fericire, un instrument viitor promite să ușureze considerabil această muncă: Telescopul Spațial Webb. Acest observator de nouă generație, a spus Oesch, „va fi mult mai sensibil decât Hubble și va putea investiga lungimi de undă mai mari, ceea ce ar trebui să ne permită să vedem cu ușurință aceste galaxii ascunse”.

Noua lucrare este astfel testabilă, deoarece observațiile făcute de Webb ar putea confirma, infirma sau rafina și mai mult predicțiile făcute de cercetători. Telescopul spațial are deja programată lansarea – din Guyana Franceză, în ziua de 22 decembrie, la 7:20 a.m. ET (4:30 a.m. PT).

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!