Diamante foarte rare formate din rămășițele unor ființe de odinioară

Omenirea a fost dintotdeauna fascinată de frânturile strălucitoare de carbon, însă se pare că mai avem foarte multe de învățat despre diamantele aflate în adâncurile planetei noastre.

Anunt

Noi cercetări indică faptul că două tipuri diferite de diamante rare împărtășesc aceeași origine, și anume transformarea organismelor care au trăit cândva, aflate acum la o adâncime de aproximativ 400 de kilometri.

Există trei categorii principale de diamante naturale. Primele sunt diamantele litosferice, formate deci în stratul litosferic, la aproximativ 150 până la 250 kilometri sub suprafața Terrei.

Acestea sunt și cele mai comune, fiind tipul de diamant admirat la inelele de logodnă. Celelalte două tipuri, mai rare, sunt diamantele oceanice și cele continentale. Cele dintâi se găsesc în rocile oceanice, în timp ce diamantele continentale se formează la o adâncime de la 300 până la 1.000 kilometri.

Anunt

Pentru a putea face o comparație, spațiul cosmic începe la 100 kilometri deasupra nivelului mării, Stația Spațială Internațională orbitează la 400 kilometri deasupra Pământului, iar cercetătorii nu au reușit niciodată să sape mai mult de 12,2 kilometri sub pământ. Așadar, diamantele continentale se formează în mantaua planetei, la o foarte mare adâncime.

Diamantele continentale și cele oceanice sunt destul de diferite. Specialiștii au sugerat faptul că diamantele oceanice s-au format din carbonul organic existent cândva în organismul ființelor vii.

Un studiu recent, coordonat de Luc Doucet, geolog în cadrul Universității Curtin din Australia, a descoperit faptul că miezul diamantelor continentale conține compoziții similare cu o semnătură izotopică numită „delta carbon-13”. În mod surprinzător, acest lucru înseamnă că, la fel ca în cazul diamantelor oceanice, aceste pietre prețioase conțin rămășițe ale unor creaturi care au trăit odinioară.

„Cercetările noastre au descoperit faptul că, la sute de kilometri adâncime, Pământul transformă carbonul organic în diamante. Ulterior, râvnitele nestemate ajung la suprafață prin erupțiile vulcanice”, a explicat Doucet.

Iar cercetările nu se opresc aici. Oamenii de știință vor să identifice procesul de formare a acestor diamante rare, mai ales că este surprinzător faptul că din compoziția lor face parte acest carbon organic provenit din organisme care au existat cândva.

„Acest fenomen ar putea fi în strânsă legătură cu mediul fizic și chimic. Și nu ar fi exclus ca o nouă descoperire științifică să ridice și mai multe semne de întrebare, deci, implicit, să necesite cercetări suplimentare”, a precizat Zheng-Xiang Li, geolog la Universitatea Curtin.

Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!