Filosofie. Psihiatrie. Psihologie analitică. Carl Jung și legătura dintre om și trecut, prin intermediul religiei

Carl Gustav Jung (1875 – 1961) a fost un psiholog și psihiatru elvețian, fondator al psihologiei analitice, dar care a exercitat o influență puternică și în domenii conexe, precum filosofia religiei sau literatură.

Anunt

Fiu al unui pastor, Jung a fost pasionat de mic de studiul comportamental al persoanelor din jur, al părinților și profesorilor, fiind, totodată, interesat de fenomenul scăderii credinței religioase a tatălui său.

Urmând studiile de medicină și devenind pasionat de psihologie, Jung a ajuns la aceleași concluzii ca și Freud, cu care a dezvoltat un parteneriat apropiat timp de aproximativ 5 ani. Pe fondul unor puncte de vedere diferite, contrare celor ale lui Freud, cei doi au urmat apoi căi diferite.

Anunt

Jung a dezvoltat teoria personalităților, diferențiind între persoanele extrovertite și cele introvertite, acordând, totodată, o importanță sporită analizei inconștientului, potențat de tărâmul viselor, dar și de cel al experiențelor stranii, atribuite inconștientului colectiv, fond istoric comun al întregii omeniri.

İçimizdeki Canavar Kahramanlar: Evrimsel Psikolojide Carl Gustav Jung'un Arketipleri - Evrim Ağacı

Principalele aspecte ale filosofiei religiei cuprinse în abordarea lui Jung se pot rezuma astfel:

  • Instinctul religios se regăsește în fiecare ființă umană, într-o formă mai latentă sau mai pronunțată, reprezentând nevoia individului de a se raporta la o forță ce-i depășește capabilitățile.
  • Universalitatea trăirii religioase, indiferent de natura sa, reprezintă manifestarea inconștientului colectiv, caracteristic rasei umane.
  • Religia nu va putea fi înlocuită cu știința, deoarece reprezintă legătura omului cu trecutul său, prin arhetipuri, figuri mitologice și religioase care realizează trecerea peste veacuri.
  • Diavolul reprezintă cumulul pornirilor negative pe care natura umană le reprimă, acestea fiind latente, în umbra fiecărui individ.
  • Jung atribuie creștinismului un rol important în dezvoltarea conștiinței umane, dar și practicilor eretice și alchimiei, pentru dezvoltarea inconștientului colectiv.

Pătrunderea sensului operelor lui Jung poate fi realizată prin intermediul lucrărilor sale, multe dintre ele fiind disponibile și în limba română. Lucrarea ”Amintiri, vise, reflecții” reprezintă cea mai bună modalitate de a-l descoperi pe Jung ca om și de a înțelege modul în care s-a dezvoltat viziunea sa, în timp ce ”Opere Complete” și ”Cartea Roșie” (publicată abia în 2009) oferă o amplă poartă de intrare către metoda psihologică a psihiatrului elvețian.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!