Hipnoza, o cale științifică de a vindeca bolile sufletului și ale trupului

Cabinetele moderne de psihoterapie folosesc o tehnică de specialitate care câștigă din ce în ce mai mult teren: hipnoterapia.

Prin această metodă, fără să luăm pastile, ci doar prin relaxare profundă, sub îndrumarea psihologului, putem obține beneficii extraordinare pentru sănătate în afecțiuni pentru care alte metode dau greș sau care își găsesc cu greu rezolvarea. Terapia prin hipnoză ajută în alinarea durerilor, recăpătarea încrederii în sine, renunțarea la fumat și alte vicii și chiar în disfuncții organice, precum constipația, insomnia, obezitatea. Psihoterapeutul știe cum să elimine cauza acestor dereglări chiar din subconștient.

Iată ce trebuie să știm despre hipnoză, înainte de a recurge la această metodă în scop terapeutic.

O cale de a scăpa de tensiune

Anunt

Hipnoza nu reprezintă o șarlatanie și nu este nici magie ori un număr de circ. Este o metodă științifică de terapie, aplicată după principii moderne, de către specialiști atestați în practicarea hipnoterapiei. Pe scurt, este vorba despre inducerea unei stări de relaxare profundă, timp în care specialistul ajută subconștientul pacientului să ajungă la problema pe care o are și, astfel, să o elimine, înlocuind vechile comportamente dăunătoare cu altele, benefice. Practic, prin această metodă, oamenii se detensionează, își recapătă autocontrolul, viața devenind astfel echilibrată, armonioasă.

Fiecare om posedă capacitatea naturală de a răspunde la hipnoză. Pentru ca hipnoterapia să aibă succes, pacientul trebuie să se supună terapiei voluntar și să aibă încredere în persoana care îl supune hipnozei. Fără încrederea în terapeut, fără consimțământul pacientului și fără colaborare va fi imposibil de hipnotizat o persoană. O ședință durează în medie 50-60 de minute, iar majoritatea persoanelor obțin primele rezultate după 4 sau 5 ședințe. În rândul copiilor, care sunt în general mai ușor de hipnotizat, se constată deseori schimbări chiar după prima ședință.

Incursiune în Universul interior

Ce se întâmplă în timpul unei ședințe de hipnoză în scopuri terapeutice?

La prima întâlnire, hipnoterapeutul va întreba despre istoricul medical și motivul pentru care ați ajuns în cabinetul său. Apoi vă va explica ce este hipnoza și cum funcționează. În timpul aplicării propriu-zise, veți fi adus într-o stare de relaxare totală, cu ajutorul unor tehnici speciale. Hipnoza este momentul dintre starea de veghe și somn, momentul în care sunteți aproape adormiți. Corpul se relaxează, se normalizează tensiunea arterială și ritmul inimii. Persoanele hipnotizate spun că se simt mai ușoare, iar mintea rămâne foarte activă. Practic, pacientul este tot timpul conștient, dar e o stare de conștiență modificată. În această stare, oamenii sunt foarte receptivi la sugestii. Veți auzi totul în jur, nu dormiți nicio clipă, nici măcar în timpul celei mai profunde transe. Există mai multe metode de inducere a transei hipnotice. Cea mai folosită este cea a sugestiei, prin fraze care induc calmul, pasivitatea. În timpul hipnozei, este accesat subconștientul, depozitul secretelor noastre, sediul intuițiilor și al pornirilor noastre greșite de comportament. Odată intrat în acest univers interior, cel hipnotizat va înțelege problema și, sub indrumarea hipnotizatorului, va înlocui vechile obiceiuri cu altele noi, pozitive. Așa se explică de ce hipnoterapia dă rezultate dintre cele mai spectaculoase, mai ales în cazuri de dependență.

Sugestii care vindecă

Specialistul în hipnoterapie dirijează discuția astfel încât pacientul să devină absorbit de imaginile și cuvintele sugerate. Metoda cea mai folosită este aceea prin care terapeutul formulează o frază de tipul:

„Când vei ieși din cabinet, nu vei mai avea poftă să fumezi.“

Alteori, nu-i va spune pacientului să nu fumeze, dar îi va prezenta efectele nocive ale acestui obicei. Aceste adevăruri, pe care pacientul le cunoaște deja, vor fi mult mai realist însușite în starea de transă, iar după ședință, atunci când va aprinde prima țigară, va ezita sau chiar va renunța la viciul nesănătos. Există și tehnica regresiei, în care hipnotizatorul întoarce pacientul în timp, pentru a dezgropa amintiri reprimate. Această metodă trebuie folosită cu precauție, deoarece poate aduce la suprafață amintiri dureroase sau false amintiri. Pentru terapia prin hipnoză a unor afecțiuni ale sănătății, se folosește tehnica sugestiei, care va ajuta bolnavul să învingă durerea sau obiceiurile alimentare nesănătoase. Astfel, hipnoterapia dă rezultate în cazul celor dependenți de alcool și tutun, a celor care au fobii și ticuri, care nu mai au încredere în ei înșiși, care sunt timizi și anxioși, care au dificultăți de concentrare, care nu se pot abține de la mâncare, etc.

Reduce nevoia de a lua medicamente

În general, bolile tratate prin hipnoterapie sunt cele asociate cu stresul generat de problemele familiale, conjugale, afective, sexuale. Ele se pot manifesta sub forma oboselii inexplicabile, nervozității extreme, obezității, consumului excesiv de alcool, medicamente, comportament violent și chiar afecțiuni organice.

Hipnoza înlocuiește medicamentele nu doar în cabinetele de psihoterapie, ci și în clinici și chiar săli de urgență, pentru a atenua afecțiuni care au la bază o componentă emoțională și psihologică. Studiile clinice demonstrează faptul că hipnoza poate îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar, diminuează stresul și durerea. Testele clinice asupra pacienților cu arsuri arată că hipnoza diminuează gradul durerii, suficient încât să nu mai fie nevoie de medicamente împotriva durerilor. În general, studiile indică faptul că utilizarea hipnozei poate reduce nevoia de a lua medicamente, îmbunătățește starea mentală și fizică dinainte de o operație și reduce timpul de recuperare a pacientului. Și medicii stomatologi utilizează hipnoza, pentru a ține sub control încleștarea maxilarului și sângerările. Un hipnoterapeut vă poate învăța și autocontrolul. Spre exemplu, unei persoane care suferă de artrită i se poate spune ca poate controla durerea, dând-o mai încet, precum volumul la radio. Hipnoterapia poate fi un instrument eficient și în controlul bolilor cronice.

Cum alegem un hipnoterapeut bun?

Anunt

Ședința se termină prin trezirea pacientului, iar între ședințe, este invitat să depună efort în controlul problemei cu care se confruntă. Dacă iesiți de la psihoterapeut cu ideea ca doar în cabinetul său vă veți rezolva problemele, hipnoterapia nu va face minuni. Trebuie să vă amintiți permanent că vă doriți să vă faceți bine și, de asemenea, este necesar să faceți eforturi pentru a reuși. De fapt, trebuie să vă repetați în mod constant că sunteți pe drumul cel bun. Iar dacă la aceste gânduri conștiente veți adăuga efectele hipnozei asupra inconștientului, veți fi capabili să recunoașteți sugestiile binefăcătoare și vă va fi infinit mai ușor să remediați problema pe care o aveți. Cu alte cuvinte, să redeveniți stăpânul propriei minți și a propriului corp, principiul de bază al terapiei prin hipnoză.

Efectele hipnozei se pot estompa în timp. Acest lucru se întâmplă destul de des în cazul renunțării la fumat. Pacienții sunt în general obligați să revină la cabinet o dată la câteva luni. Hipnoza trebuie considerată o unealtă complementară tratamentului medical. Întotdeauna trebuie consultat mai întâi medicul sau psihologul, pentru a determina originea bolii și punerea în practică a unui tratament. Atunci când alegeți hipnoterapeutul, interesați-vă de renumele lui. După prima întâlnire, trebuie să vă inspire încredere și profesionalism. Fugiți de cei care fac promisiuni false, de tipul „Te voi vindeca în cinci ședințe“. Ocoliți-i și pe aceia care dau ordine. Hipnoterapia nu se face cu fraza: „Renunță la fumat!“ sau „Nu mai mânca!“

Hipnoterapia – remediu pentru minte și trup

Există persoane care se tem de această tehnică și sunt sceptice cu privire la eficiența ei. Unii cred că aparține paranormalului. Dimpotrivă, hipnoza se studiază în cadrul psihologiei, iar cabinetul psihoterapeutului nu seamănă cu o scenă de spectacol. Rolul curativ al hipnozei a fost descoperit de către egiptenii antici, specialiștii de astăzi doar i-au găsit explicațiile științifice. Iar rezultatele sunt certificate de numărul tot mai mare de pacienți care și-au rezolvat problemele prin această metodă. Hipnoterapia este o știință, la fel ca toate celelalte științe ale medicinei alternative. Ajută la activarea propriei capacități de vindecare și de rezolvare a problemelor trupului și ale minții.

Fiecare om trăiește uneori acele momente de uitare de sine, urmărind un film interesant sau contemplând un peisaj deosebit, când nu mai aude sau nu mai observă ce se întâmplă în jur. Asemenea situații binefăcătoare, care destind și relaxează, seamănă cu transa hipnotică. De aceea, nu avem de ce să ne temem de hipnoză. Există și o prejudecată legată de controlul terapeutului asupra celui hipnotizat. Oamenii cred că vor fi determinați să spună sau să facă lucruri inacceptabile, ca sunt un obiect în mâna hipnoterapeutului. Nu este deloc adevărat – în timpul transei, pacientul este perfect stăpân pe sine. Hipnoza nu este un somn, nici o meditație, ci o stare de maximă concentrare, în care hipnotizatorul induce sugestii care vor ajuta pacientul în rezolvarea problemelor personale. Puterea cuvântului, vocea hipnotizatorului, timbrul vocal, inflexiunile vocale, gesturile sunt doar câteva aspecte deosebit de importante care asigură succesul ședințelor de hipnoză. Dar la fel de importantă este și existența unei doze mari de automotivație.

Probleme care răspund terapiei prin hipnoză:

– boli inflamatorii intestinale

– tulburări de somn

– dependențe

– sindromul colonului iritabil

– astm

– fobii (teama de păianjeni, de avion, de dentist, etc.)

– travaliu și naștere

– afecțiuni la nivelul pielii (acnee, psoriazis, eczeme, dermatite atopice)

– migrene și dureri de cap

– stres

– țiuit în urechi

– dureri cronice

– anorexie și bulimie

– indigestie

– bâlbâială

– ridicarea performanțelor sportive și nu numai, prin sporirea încrederii în propriile forțe

– reglarea circulației sanguine

– depresie

Anunt

– disfuncții sexuale

– alergii

– constipație, etc.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!