Piramidele au fost construite cu tehnologii avansate. Cum foloseau anticii sunetul pentru a tăia blocurile masive de piatră

Unul dintre motivele principale pentru care rămânem fascinați de structurile antice este misterul care învăluie modul în care au fost tăiate și montate pietrele masive, cu o precizie inexplicabilă. Însă, la o privire mai atentă, un element atipic cu privire la acest subiect devine evident.

Explicațiile tradiționale sugerează faptul că instrumente obișnuite, primitive, combinate cu faptele extraordinare ale efortului uman, au făcut ca toate acestea să fie posibile. Nu există o explicație relevantă a motivului pentru care tehnicile de construcție și design împărtășesc atât de multe asemănări, pe întreaga planetă, pe măsură ce ne este dezvăluită imaginea de ansamblu.

Elemente-lipsă

Anunt

În afară de misterul construcției în sine, mai există o verigă lipsă: Ce s-a întâmplat cu toate acele unelte? De ce nu avem dovezi, informații înregistrate care să explice aceste metode de construcție absolut uluitoare? Au fost ele păstrate în secret, în mod intenționat sau toate răspunsurile ne-au privit în față tot timpul? Motivul pentru care nu am găsit dovezi clare să fIe acela că unele dintre instrumentele folosite erau sunetul și vibrațiile? Ce altceva nu mai știm, ce alte motive ni s-au ascuns?

„Pietrele navigabile ale Egiptului”

O relatare antică a unui istoric și geograf arab sugerează faptul că egiptenii foloseau sunetul pentru a transporta blocurile uriașe de piatră. Cunoscut sub numele de Herodot al arabilor, acesta a dat naștere unei legende vechi de secole (947 d.Hr.).
Potrivit Mysterious Universe, legenda spune așa:

„Când au construit piramidele, creatorii lor au poziționat cu atenție ceea ce a fost descris ca fiind un papirus magic sub marginile pietrelor imense care urmau să fie folosite în procesul de construcție. Apoi, una câte una, pietrele au fost atinse de ceva curios și enigmatic, descris doar ca o tijă de metal. Iată, pietrele au început apoi să se ridice încet în aer și – ca niște soldați cuminți care ascultau fără comentarii ordinele – acestea s-au deplasat încet, metodic, pe o singură pistă, la câțiva metri deasupra unei cărări pavate, înconjurată de ambele părți de aceleași misterioase tije metalice.”

Sceptrul Was

Cu toții am văzut zeități egiptene, precum Anubis, stând cu o tijă ciudată în mână, ca în imaginea de mai sus. Cu toate acestea, nu mulți oameni știu ce anume este acel obiect. Se numește sceptrul Was, un toiag cu o bază asemănătoare unei furculițe și cu vârful în formă de câine sau alt animal. Tija este subțire, perfect dreaptă și asociată cu alte obiecte misterioase, precum Ankh și Djed. Au fost aceste instrumente doar simbolice sau aveau un rol și o putere aparte?

Anunt

Conform Enciclopediei de istorie antică, aceste obiecte sunt simboluri care reprezintă puterea și stăpânirea regală.

„Cele mai importante trei simboluri, care apar adesea în toate felurile de   lucrări de artă egiptene, de la amulete la arhitectură, au fost ankh, djed și  sceptrul Was. Acestea au fost frecvent combinate în inscripții și apar adesea pe sarcofage, împreună sau separat. În cazul fiecăruia dintre acestea, forma reprezintă valoarea eternă a conceptului: ankh-ul reprezenta viața, iar djed – stabilitatea.

În unele reprezentări, sceptrele Was sunt ilustrate susținând acoperișul unui altar. În mod similar, djed-ul este văzut pe buiandrugul templului, părând să susțină cerul, ca în cazul complexului Djoser din Saqqara.

Un videoclip marca Ancient Architects explorează această idee, arătând exemple de diapazoane folosite de egipteni. Naratorul Matthew Sibson din Marea Britanie accentuează câteva idei fascinante despre modul în care egiptenii ar fi folosit obiecte precum sceptrul Was și diapazonul pentru a tăia cele mai dure pietre, folosind puterea sunetului și a vibrațiilor. (vezi videoclipul de mai jos)

O reprezentare a diapazoanelor este văzută pe o statuie a lui Isis și Anubis, fiecare ținând câte o tijă. Între zeități, o sculptură arată două diapazoane care par a fi legate prin fire. Sub, este centrat un obiect rotunjit cu patru vârfuri și asemănător cu o săgeată îndreptată în sus.

În videoclip, Sibson afișează un e-mail interesant, dar neverificat, din 1997, pe site-ul KeelyNet.com. E-mailul sugerează faptul că egiptologii au găsit diapazoane antice și le-ar fi etichetat ca fiind „anormale” fiindcă nu și-au putut imagina care era scopul acestora.

„Cu câțiva ani în urmă, o prietenă americană a deschis lacătul unei uși care ducea către un depozit al unui muzeu egiptean. Înăuntru, a găsit sute de astfel de diapazoane. Acestea variau în dimensiune, de la aproximativ 20 de centimetri până la aproximativ 2-3 metri lungime și semănau cu catapultele, dar aveau niște fire întinse. Ea susține cu siguranță că acestea nu erau neferoase, ci din oțel. Obiectele semănau cu litera U, aveau un mâner (ca o furcă) și, atunci când se trăgea de fir, vibrau pentru o lungă perioadă.

Mă întreb dacă aceste dispozitive ar fi putut fi folosite pentru tăierea sau gravarea pietrei, odată ce erau puse în acea stare de vibrație.”

Deși e-mailul este considerat doar o dovadă anecdotică, acesta pare să confirme hieroglifa diapazonului de pe statuia lui Isis și Anubis, cu o sârmă întinsă între dinții așa-zisei furci.

În continuare, vedem un sigiliu cilindric sumerian antic care arată o figură care ține ceea ce pare a fi un diapazon. După cum vedeți, se pare că anticii știau mult mai multe despre efectele sunetului și vibrațiilor decât înțelegem noi în prezent.

Astăzi, învățăm noi modalități de a privi structurile antice. Arheoacustica dezvăluie modul în care sunetul a jucat un rol vital în șantierele de construcții din întreaga lume. Între timp, studiul cimaticii dezvăluie modul în care vibrațiile modifică geometria materiei, în feluri complicate și inexplicabile. În plus, misterele mecanicii cuantice ni se dezvăluie pe măsură ce găsim noi particule și folosim algoritmi de inteligență artificială pentru a descoperi cum funcționează materia însăși.

Anunt

Vom ajunge vreodată la stadiul în care vom înțelege exact cum au creat civilizațiile antice fascinantele monumente masive din întreaga lume?

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!