Oceanul Planetar pierde din ce în ce mai mult oxigen – Numărul zonelor moarte e în continuă creștere

Cariera științifică a biologului Francis Chan de la Universitatea de Stat din Oregon, SUA, a început când acesta se pregătea de prima sa expediție, în calitate de cercetător, în zona coastei din Oregon.

Însă un apel primit atunci a schimbat radical planurile sale de călătorie. Pescarii se plângeau tot mai mult de incidente ciudate. Crabii capturați erau morți, iar un alt moment surprinzător a fost cel în care o caracatiță s-a urcat pe frânghiile pescarilor în încercarea de a scăpa de un pericol nevăzut.

Anunt

Pentru că deja închiriase barca, Chan a fost rugat de către oficiali să caute vinovații și să descopere dacă nu cumva a avut loc o deversare de petrol.

Utilizând senzorii subacvatici, biologul Francis Chan a realizat ce se întâmpla.

Nivelurile de oxigen din zona respectivă scăzuseră periculos de mult, astfel încât creaturile marine încercau tot ce era posibil pentru a supraviețui. Însă majoritatea mureau, astfel că un cimitir enorm își făcuse apariția pe fundul oceanului.

Chan și-a îndreptat atenția spre arhive, pentru a verifica dacă a mai avut loc în trecut vreun astfel de eveniment. Acesta nu a mai identificat însă vreun fenomen similar, aceste zone cu nivel scăzut de oxigen, cunoscute drept „zone hipoxice”, nu au mai existat în zonele apropiate de țărmuri. Ulterior însă, fenomenul s-a repetat, ajungând să reapară în fiecare an.

Anunt

În prezent, o astfel de zonă hipoxică se formează în apropiere de coasta din Oregon în fiecare vară. Jurnaliștii de la The Washington Post au relatat faptul că apele moarte se întind acum pe aproape 20.000 de kilometri pătrați. Zona hipoxică a început să se formeze mai devreme anul acesta, ceea ce este o dovadă clară a modului în care schimbările climatice afectează oceanul, transformând unele zone ale acestuia în regiuni complet ostile vieții.

Biologul Chan a comparat cauzele acestor zone hipoxice cu „două manete” acționate de schimbările climatice. Prima cauză ar fi reprezentată de chimia elementară. Apa caldă nu poate stoca la fel de mult gaz dizolvat precum apa rece.

Apa care ajunge în cele din urmă pe coasta de vest a Statelor Unite își începe călătoria în jurul Japoniei, acolo unde se scufundă și curge de-a lungul oceanului. Din cauza temperaturilor globale tot mai crescute, cercetătorul a descoperit faptul că apa a început să piardă oxigen în urmă cu cinci decenii.

Cea de-a doua cauză are legătură cu vânturile și curenții, care, de asemenea, au fost modificați de schimbările climatice globale. Condițiile hipoxice pot apărea indiferent de geografie și, cel mai probabil, se vor răspândi tot mai mult de-a lungul coastelor, pe măsură ce temperaturile vor continua să crească.

Atunci când are loc fenomenul de hipoxie, crabii din zonă sunt prinși ca de obicei în gălețile pescarilor, însă ulterior sunt afectați de un curent de apă hipoxică și, astfel, sufocați instant.

„Schimbările climatice acționează aceste două manete, iar în acest moment putem observa clar consecințele acestui proces. Este alarmant. Analizând viitorul oceanelor, nu doar în apropiere de Oregon, ci pe întreaga coastă de vest, pot indica o predispoziție a episoadelor de hipoxie.

Pe măsură ce schimbările climatice progresează și temperaturile cresc, ne putem aștepta ca tot mai multe astfel de zone moarte să apară în largul coastei Pacificului. Iar când se va întâmpla, vor fi mai mari, mai durabile și mai severe”, a declarat Francis Chan.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!