Sa-Nakht, faraonul uriaș care a condus Egiptul antic acum 5.000 de ani – Video

O parte nu atât de cunoscută a istoriei relevă faptul că un faraon uriaș a condus Egiptul antic cu mii de ani în urmă.

Anunt

Sa-Nakht — din dinastia a treia — a fost primul uriaș al Egiptului antic. Sa-Nakht a domnit asupra civilizației fluviului Nil cu aproximativ 1.000 de ani înainte ca Ramses al II-lea să urce pe tron. Acesta din urmă, care era considerat extrem de înalt, având în jur de 1,75 m, era mic în comparație cu Sa-Nakht.

Sa-Nakht sau Sanakht a reprezentat o enigmă pentru savanți timp de ani de zile, deoarece informațiile despre domnia sa, despre momentul morții sale sau despre ce fel de faraon a fost acesta au rămas ambigue. Ceea ce experții au reușit să adune de-a lungul anilor provine doar din câteva relicve care au supraviețuit celor mai bine de 5.000 de ani.

Dacă ne uităm la înregistrările istoricului egiptean antic Manetho și pe Lista Regelui din Torino, Sa-Nakht a condus vechiul imperiu egiptean timp de 18 ani, însă mulți arheologi susțin că perioada exactă petrecută de acesta pe tron ​​rămâne un mister.

Anunt

În ultimii ani, datorită numeroaselor descoperiri arheologice de la Abydos, poziția lui Sa-Nakht ca fondator al celei de-a treia dinastii a Egiptului antic, așa cum este înregistrată de Manetho și Canonul Roya Torino, a fost serios subminată, creând și mai multă confuzie în jurul vechiului egiptean.

Un faraon aparte

Știm că Sa- Nakht a fost un adevărat gigant pentru vremea sa. Se crede că în anul 1901, în orășelul Beit Khallaf, arheologii au excavat rămășițele aparținând uriașului-faraon. Rămășițele scheletice proveneau de la un bărbat care avea înălțimea uimitoare de 2 metri. Acest lucru ar fi făcut din faraonul Sa-Nakht un adevărat gigant.

Pe baza studiilor anterioare, înălțimea medie a bărbaților în acea perioadă era de aproximativ 1,7 metri, potrivit co-autorului studiului, Michael Habicht. În opinia lui Charles S. Myers, în cartea “Oasele lui Hen Nekht, un rege egiptean al dinastiei a treia”, craniul lui Sa-Nakht era destul de mare.

Înălțimea uluitoare a lui Sa-Nakht nu semăna cu nimic văzut anterior. Un studiu publicat în The Lancet: Diabetes & Endocrinology indică faptul că faraonul egiptean antic ar fi putut suferi de gigantism, iar experții de la Universitatea din Zurich, care au analizat amănunțit rămășițele sale, consideră că acesta este cel mai vechi caz de gigantism din istoria omenirii.

 

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!