Semnale misterioase, nedescoperite până în prezent, preluate de un nou detector de unde gravitaționale

Un nou detector de unde gravitaționale a înregistrat două semnale misterioase în primele 153 de zile de funcționare.

Anunt

Nu este încă foarte clar ce reprezintă aceste semnale. Ar putea fi vorba de mai multe fenomene. Însă unul dintre aceste fenomene este întocmai cel pentru care a fost conceput acest detector și anume undele gravitaționale de înaltă frecvență, acestea nefiind înregistrate până acum.

Este mult prea devreme pentru a trage orice fel de concluzii, însă următoarea versiune a detectorului va fi capabilă să ofere mai multe informații despre misterioasele semnale.

„Este palpitant faptul că acest eveniment dovedește că noul detector este sensibil la aceste fenomene și oferă rezultate relevante, însă acum va trebui să stabilim cu certitudine ce reprezintă acestea”, a spus Michael Tobar, fizician în cadrul Universității din Australia de Vest.

„Prin intermediul acestor cercetări, am demonstrat pentru prima oară faptul că aceste dispozitive sunt îndeajuns de sensibile încât să poată fi utilizate ca detectoare de unde gravitaționale”, a adăugat Tobar.

Anunt

Prima detectare de unde gravitaționale a fost făcută în urmă cu doar șase ani. De atunci, detectoarele LIGO și Virgo au continuat să dezvăluie faptul că Universul abundă de unde gravitaționale produse de coliziuni între găuri negre și stele neutronice.

Aceste detectoare sunt imense, având brațe de până la 4 kilometri lungime. Laserele din aceste brațe uriașe sunt perturbate de unde gravitaționale, astfel producând interferențe ce pot fi analizate, pentru a dezvălui natura evenimentului care le-a cauzat. Până acum, tehnologia a fost optimizată doar pentru frecvențele scăzute.

Undele gravitaționale de înaltă frecvență sunt mult mai dificil de detectat, însă merită descoperite. Sursele acestui tip de unde gravitaționale de ar putea include stele bosonice și găuri negre primordiale. Aceste unde ar putea fi produse chiar și de norii materiei întunecate. Așadar, astronomii sunt extrem de interesați de aceste semnale.

Tobar și colegul său, fizicianul Maxim Goryachev, de la Universitatea din Australia de Vest, au conceput, în anul 2014, un detector portabil pentru undele gravitaționale de înaltă frecvență. Acum, alături de o echipă internațională de cercetători, aceștia au desfășurat mai multe observații în acest sens.

„Acest experiment este unul dintre cele două active în prezent în lume care caută unde gravitaționale de înaltă frecvență, iar noi ne dorim să extindem cercetările pentru a ajunge la frecvențe chiar mai înalte, acolo unde niciun alt experiment nu a mai ajuns până acum”, a spus Tobar.

„Dezvoltarea acestei tehnologii ar putea oferi prima detectare de unde gravitaționale de înaltă frecvență, oferind astfel noi informații în această zonă a astronomiei. Următoarea generație a experimentului va implica construirea unei clone a detectorului și a unui detector sensibil la particule cosmice. Iar dacă cei doi detectori vor descoperi prezența undelor gravitaționale, atunci acest fenomen va fi cu siguranță unul fascinant”, a menționat Tobar.

Studiul a fost publicat în Physical Review Letters.

Anunt

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!