Silvoterapia


Pădurea nu reprezintă doar o oază de liniște și un cadru feeric, ci ea are capacitatea de purificare a atmosferei poluate, de distrugere a numeroși germeni patogeni și reprezintă un element terapeutic excepțional, datorită calităților ei santogenetice.

Pădurea, “silva” în limba latină, are multiple funcționalități:

  • Consumă dioxidul de carbon în procesul de fotosinteză și eliberează oxigenul atât de necesar vieții oamenilor și animalelor.

Pentru a înțelege rolul pădurii, vom da un exemplu edificator:

un arbore cu coronament mare eliberează oxigenul necesar respirației a trei oameni.

  • În pădure sunt de 2-3 ori mai mulți ioni negativi decât pe litoral și de 5-10 ori mai mulți decât în atmosfera urbană.

Bucureștiul, capitala României, este un oraș foarte poluat, iar atmosfera lui nu conține decât o cantitate extrem de mică de ozon și ioni negativi.

  • Pădurea este o gigantică ”mătură” a mediului ambient.
Anunt

Se estimează că un hectar de pădure de molid reține în jur de 32 tone de praf, aceeași suprafață de pin – 56 tone, iar în cazul fagului – 63 tone.

  • Pădurea atenuează considerabil poluarea fonică citadină, reducând-o la 10-18 decibeli, dăruind în schimb o “muzică” curativă, liniștitoare, aceea a cântecului păsărelelor, a vântului ce dansează printre ramuri, a foșnetului frunzelor.
  • Arborii pădurilor emană o serie de substanțe volatile care distrug germenii patogeni. Pădurile de stejar răspândesc fitoncide care distrug agentul cauzal al dizenteriei, fitoncidele pinului distrug bacilul Koch, cel care provoacă tuberculoza, etc. Cercetările au demonstrat faptul că un metru cub de aer din pădure conține circa 500 de microbi, pe când același volum de aer într-un magazin aglomerat ajunge la 4 milioane.

Pădurea este o oază de liniște, care te vindecă de stres, de migrene și de nevroze.

S-a constatat că bolile cardio-vasculare sunt influențate pozitiv de pădurile de stejar, în sensul că scad tensiunea arterială, îmbunătățesc calitatea somnului și oxigenarea sanguină.

Atenție! Bolile cardio-vasculare sunt influențate negativ de pădurile de pin, mai ales vara.

  • Aerul curat al pădurilor este reconfortant și recomandat celor care suferă de afecțiuni pulmonare. Absorbția ionilor negativi și a ozonului reprezintă autentice vitamine ale aerului pentru organismul uman.
  • Pădurea reprezintă un excelent mediu pentru odihnă, mișcare și de refacere fizică și psihică.

Totodată, pădurea oferă condiții excelente de recreere, cât și de meditație sau creativitate. Loc sacru, care a salvat poporul nostru de vicisitudinile timpurilor, pădurea se cere astăzi, mai mult ca oricând, să fie apărată, iubită și protejată de hoții care o prăduiesc, o distrug și o transformă în profit.

Să nu uităm niciodată că pădurea reprezintă un excelent remediu pentru revigorarea ființei umane și oferă nu numai o echilibrare fizică și psihică a organismului, ci și un motiv în plus de bucurie și de apropiere de natură și de sine.

Anunt

Like it? Share with your friends!

error: Content is protected !!