Zodiac, temutul criminal în serie neidentificat nici astăzi. Ucigașul care batjocorea poliția și mass-media, trimițându-le constant mesaje codate

Celebrul Zodiac este unul dintre cei mai infami ucigași în serie din SUA, rămas neidentificat.

Deși de-a lungul timpului – începând cu anii 1970, când au avut loc primele sale crime – au existat speculații privind identitatea criminalului, investigatorii nu au reușit să elucideze acest mister, în ciuda faptului că anchetele au continuat neîncetat, fiind făcute inclusiv de grupuri private de specialiști.

 

Anunt

Între 1960 și 1970, Zodiac a comis 5 crime în nordul Carolinei.

Inițial, poliția nu a făcut legătura între aceste cinci omoruri, considerându-le cazuri separate, însă din momentul în care mai multe publicații locale au început să primească pe adresa redacției scrisori codificate, semnate Zodiac Killer, investigatorii și-au dat seama că au de-a face cu un criminal în serie.

Țintele criminalului: cuplurile tinere

Primele crime au avut loc la 20 decembrie 1968, victimele fiind doi tineri (de 16, respectiv 17 ani).

Șapte luni mai târziu, un alt cuplu (22 și 19 ani) au fost împușcați într-o zonă relativ apropiată de cea în care avuseseră loc primele două crime. Darlene Ferrin, una dintre victime, avea 22 de ani și devenise recent mamă. A murit pe loc. Prietenul ei, Mike Mageau, în vârstă de 19 ani – împușcat în maxilar, umăr și picior – a supraviețuit. La nici o oră după atac, poliția a primit un telefon anonim prin care era anunțată crima.

„Vreau să raportez o dublă crimă. Dacă mergeți o milă spre est pe Columbus Parkway până la parcul public, veți găsi doi tineri într-o mașină maro. Au fost împușcați cu un Luger de 9 mm. Tot eu i-am ucis și pe copiii de anul trecut. Pe curând.”

Supraviețuitorul, tânărul Mike, a reușit să ofere anchetatorilor câteva informații legate de înfățișarea criminalului, după descrierea sa făcându-se și celebrul portret-robot al lui Zodiac Killer.

Criminalul îi batjocorea pe investigatori

La sfârșitul lui iulie 1969 – luna în care avusese loc cel de-al doilea atac – Zodiac Killer a trimis din nou scrisori publicațiilor locale, identificându-se ca fiind autorul crimelor și inserând fragmente dintr-un cod despre care spunea că, odată rezolvat, îi va dezvălui numele.

Semnatarul scrisorilor cerea publicarea acestui cifru secret trimis de el, amenințând că, în caz contrar, va comite noi crime. Toate cele trei scrisori au fost semnate cu un simbol bizar – un cerc peste care era suprapusă o cruce.

Mesajele au fost publicate imediat în cele trei ziare, iar numeroși cititori au luat legătura cu reprezentanții acestora și cu poliția, spunând că au reușit să spargă codurile.

Anunt

Și Donald Harden (profesor de liceu), împreună cu soția sa, Bettye, s-au numărat printre cei care au decodat mesajul criminalului:

„Îmi place să ucid oameni, este atât de distractiv! Mult mai distractiv decât uciderea animalelor sălbatice din pădure. Omul este cel mai periculos animal dintre toate. Atunci când ucid, simt că am parte de cea mai interesantă experiență.”

 

O nouă crimă

Pe 27 septembrie 1969, un alt cuplu de tineri a fost atacat, într-un mod extrem de violent. Bryan Hartnell (20) și iubita sa, Ann Shepard (22) se aflau la un picnic, pe marginea unui lac, într-o zonă destul de izolată. Nu se mai afla nimeni prin preajmă. Cu excepția criminalului… Acesta le-a legat brațele și picioarele, după care i-a înjunghiat.

Conform rapoartelor întocmite de poliție, bărbatul a fost înjunghiat de 10 ori, iar femeia primise 24 de lovituri de cuțit, inclusiv în zona inghinală, acolo unde ucigașul psihopat „desenase”, cu lama cuțitului, o cruce.

Înainte de a părăsi locul crimei, Zodiac a lăsat un mesaj polițiștilor care urmau să ajungă acolo. Astfel, a desenat pe mașina cuplului simbolul său caracteristic (cercul tăiat cu o cruce), precizând cu exactitate și locul în care se aflau victimele. De asemenea, poliția a primit din nou un telefon:

„Vreau să raportez o dublă crimă. Trupurile se află la două mile nord de sediul central al parcului. Victimele conduceau un Volkswagen alb Karmann Ghia. Eu sunt făptașul.”

La sosirea poliției, cuplul era încă în viață, dar într-o stare critică. Fata a murit două zile mai târziu, în spital, iar Bryan a supraviețuit.

 

Zodiac umilea poliția

Pe 11 octombrie 1969, șoferul unui taxi din San Francisco a fost tâlhărit și omorât de unul dintre clienții pe care i-a luat în mașina sa.

În timp ce martorii sunau pentru a raporta crima, indicând faptul că ucigașul ar fi un bărbat de culoare, poliția, în drum spre locul crimei și căutând bărbatul cu semnalmentele oferite de martori, au trecut, pur și simplu, pe lângă adevăratul ucigaș, Zodiac.

Câteva zile mai târziu, The San Francisco Chronicle a primit o altă scrisoare de la înspăimântătorul criminal în serie, în interiorul căreia se afla și o bucată din cămașa pătată de sânge a șoferului de taxi ucis.

„Sunt Zodiac, ucigașul taximetristului din Washington Maple Street, omorât ieri seară. Aveți aici și dovada, o bucată din cămașa lui, pătată de sânge. Sunt același om care i-a ucis și pe tinerii din zona golfului nordic.

P.S. Poliția m-ar fi putut prinde aseară, dacă ar fi percheziționat corespunzător parcul în loc să organizeze întreceri pe șosea cu motocicletele, văzând cine face cel mai mult zgomot… Și-ar fi putut parca mașinile și ar fi așteptat în liniște până ieșeam din ascunzătoare.”

Anunt

În anii care au urmat, au mai fost semnalate crime, însă niciuna dintre ele nu a mai putut fi atribuită cu exactitate lui Zodiac, deși aceasta susținuse, la un moment-dat, că a ucis 37 de oameni.

Deși poliția crede că omorurile au încetat în 1969, scrisorile trimise de temutul Zodiac au continuat până în 1974.

Lasa un comentariu

comentarii

Anunt
error: Content is protected !!